De brancheverenigingen in de ouderen- en thuiszorg BTN en ActiZ zijn blij dat de afgelopen dagen verschillende politieke partijen aangaven dat zij bereid zijn extra budget in de ouderenzorg te investeren. Dit geld is hard nodig om de benodigde extra medewerkers in verpleeghuizen en de thuiszorg op te leiden en in dienst te kunnen nemen. ActiZ en BTN hebben daarom de handen ineen geslagen om een integraal arbeidsmarktplan voor de ouderenzorg te ontwikkelen. Binnenkort lanceren zij het ‘PersoneelsPact Ouderenzorg’. Dat meldt ActiZ.
Het Personeelspact moet ervoor zorgen dat er in de toekomst voldoende zorgmedewerkers worden opgeleid en omgeschoold om goede en liefdevolle zorg te verlenen aan ouderen die dat thuis of in het verpleeghuis nodig hebben.

Guus van Montfort, voorzitter ActiZ: “We staan voor een enorme uitdaging om voldoende zorgmedewerkers op te leiden, bij te scholen en te werven. De krapte op de arbeidsmarkt is nu al zo groot dat we niet langer moeten wachten. Het is de hoogste tijd om tot een gezamenlijk, innovatief arbeidsmarktplan te komen van alle betrokken partijen, waaronder het ministerie van VWS, de opleidingen, werkgevers- en werknemers-organisaties. Samen met BTN zijn we alvast begonnen met concrete voorstellen. Uiteraard praten wij daar met de andere betrokken organisaties graag over verder. Zodat alle initiatieven op dit gebied samen tot een win-win situatie leiden.”

Het PersoneelsPact Ouderenzorg zal bestaan uit concrete projecten en initiatieven die gezamenlijk door de betrokken partijen worden uitgewerkt. De eerste voorstellen zijn er al. Het is onder andere de bedoeling om een verkorte opleiding ouderenzorg aan te bieden in samenwerking met het onderwijs. Tevens worden innovatieve vormen van bijleren tijdens de loopbaan doorontwikkeld en wordt er gewerkt aan imagoverbetering.

Door: Redactie Nationale Zorggids